Simkad Celcom Tamat Tempoh

Simkad yang tidak digunakan untuk tempoh yang panjang (tidak aktif), adakalanya timbul keperluan untuk menggunakannya semula secara tiba-tiba. Namun, sebelum anda dapat menggunakannya semula, adalah penting untuk memeriksa sama ada simkad tersebut masih boleh digunakan atau tidak.

Simkad biasanya akan disekat secara automatik jika tidak digunakan dalam jangka masa yang lama. Jika simkad anda telah disekat, jangan risau. Masih ada cara untuk mengaktifkannya semula.

Jadi, bagaimanakah langkah-langkah untuk mengaktifkan semula simkad Celcom yang telah disekat atau diblok? Mari kita lihat langkah-langkahnya.

Cara Aktifkan Simkad Celcom Tamat Tempoh

Ciri-ciri Simkad Celcom Kena Block

Sebelum kita membincangkan cara untuk mengaktifkan semula simkad Celcom yang telah disekat, penting untuk mengenal pasti ciri-ciri kad yang telah tidak aktif atau hangus untuk memastikan keadaan simkad tersebut.

Antara tanda-tanda yang menunjukkan simkad tidak aktif adalah:

 • Tidak dapat menghantar SMS.
 • Tiada akses kepada internet.
 • Tidak dapat membuat panggilan ke nombor lain.
 • Kesilapan yang dipaparkan apabila membaca kad sim.

Jika anda mengalami sebarang tanda-tanda di atas, kemungkinan besar simkad Celcom anda telah disekat.

Perlu diingat bahawa tidak hanya simkad lama yang boleh disekat, malahan simkad baru juga boleh disekat jika proses pendaftarannya tidak dilakukan dengan betul.

Cara Aktifkan Simkad Celcom Kena Block

Untuk mengatasi masalah ini, langkah-langkahnya cukup mudah. Anda perlu mendaftar semula simkad anda, dan dengan itu, simkad anda akan diaktifkan semula secara automatik.

Namun, jika masalah anda melebihi tempoh tangguh, atau jika simkad Celcom anda hilang atau rosak, langkah-langkah berikut mungkin perlu diambil:

 1. Pertama sekali, hubungi Khidmat Pelanggan Celcom (Celcom Customer Service) dengan menghubungi 03 3630 8888.
 2. Selepas itu, pihak Celcom Customer Service akan memberitahu anda mengenai status simkad anda dan alasan disekat, seperti tidak aktif melebihi tempoh 50 hari.
 3. Setelah itu, sila lawati Pusat Celcom Customer Service terdekat untuk menyelesaikan masalah simkad Celcom yang disekat atau diblok.
 4. Perlu diingat bahawa terdapat kos yang perlu dibayar untuk mengaktifkan semula simkad Celcom yang mati atau disekat, iaitu sejumlah RM30.

Nota: Sebagai pemilik nombor Celcom, anda dikehendaki hadir sendiri dengan membawa kad pengenalan atau IC untuk tujuan pengesahan.

Cara Aktifkan Simkad Celcom Tamat Tempoh

Bagi mengaktifkan semula simkad Celcom tamat tempoh, ikuti langkah-langkah berikut:

 1. Lawati cawangan Celcom yang berdekatan.
 2. Beritahu pegawai Celcom bahawa anda ingin mengaktifkan semula nombor simkad Prepaid Celcom yang telah tamat tempoh atau “Expired“.
 3. Tunjukkan kad pengenalan (IC / MyKad) anda kepada mereka. Pastikan nombor simkad tersebut didaftarkan atas nama anda semasa pembelian awal.
 4. Isi borang yang diberikan oleh mereka.
 5. Pegawai akan mengambil salinan foto kad pengenalan anda.
 6. Bayar bayaran sebanyak RM30. Pihak Celcom akan memasukkan nilai kredit RM30 ke dalam akaun Celcom anda.
 7. Mereka akan memberitahu anda mengenai tempoh untuk pengaktifan semula nombor tersebut. Selepas itu, anda boleh menggunakan semula nombor tersebut.
Optimized by Optimole