PRS Online: Cara Daftar & Login Private Retirement Scheme

Private Retirement Scheme (PRS) Malaysia ialah skim simpanan persaraan sukarela yang membantu rakyat Malaysia menyimpan untuk persaraan mereka. PRS Online ialah cara mudah untuk mendaftar dan mengurus akaun PRS anda dalam talian.

Artikel ini akan membimbing anda tentang cara mendaftar dan log masuk ke PRS Online.

PRS Online Cara Daftar & Login

Apa itu PRS?

Skim Persaraan Swasta atau Private Retirement Scheme (PRS) ialah skim simpanan persaraan sukarela di Malaysia yang melengkapkan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan pelan persaraan lain. Ia adalah skim simpanan dan pelaburan jangka panjang yang direka untuk membantu anda menyimpan lebih banyak untuk persaraan anda.

PRS menawarkan pelbagai pilihan pelaburan untuk memenuhi keperluan persaraan, matlamat dan selera risiko anda. Anda boleh memilih daripada pelbagai dana, termasuk dana ekuiti, dana bon dan dana pasaran wang.

PRS juga menawarkan pelepasan cukai untuk sumbangan anda. Anda boleh menuntut pelepasan cukai sehingga RM3,000 setahun untuk caruman PRS anda.

Kebaikan PRS

 • Simpan lebih banyak untuk persaraan anda. PRS menyediakan anda cara tambahan untuk menyimpan untuk persaraan anda, melebihi caruman KWSP anda.
 • Melabur mengikut selera risiko anda. PRS menawarkan pelbagai pilihan pelaburan untuk memenuhi keperluan persaraan, matlamat dan selera risiko anda.
 • Nikmati pelepasan cukai. PRS menawarkan pelepasan cukai untuk caruman anda, sehingga RM3,000 setahun.
 • Sumbangan fleksibel. Anda boleh memilih jumlah dan kekerapan anda ingin menyumbang ke akaun PRS anda.
 • Mudah alih. Anda boleh memindahkan akaun PRS anda daripada satu pembekal kepada pembekal yang lain tanpa dikenakan sebarang penalti.

Bagaimana untuk Menyertai PRS?

Untuk menyertai PRS, anda mestilah warganegara Malaysia atau pemastautin tetap berumur 18 tahun ke atas. Anda boleh mendaftar untuk PRS dalam talian atau melalui pembekal PRS.

Sebaik sahaja anda telah mendaftar untuk PRS, anda perlu memilih penyedia PRS dan dana PRS. Anda boleh membandingkan penyedia dan dana PRS di laman web PRS.

Sebaik sahaja anda telah memilih penyedia dan dana PRS, anda boleh mula menyumbang ke akaun PRS anda. Anda boleh menyumbang ke akaun PRS anda secara bulanan, suku tahunan atau tahunan.

Penyelia PRS Online

Sebenarnya, terdapat pelbagai jenis PRS dalam talian yang telah wujud, dan setiap satu mempunyai jenis pelaburan dan risiko yang berbeza.

Di antara penyelia PRS yang boleh dipilih adalah:

 • AmFunds Management Bhd
 • Affin Hwang Asset Management Bhd
 • Public Mutual Bhd
 • AIA Pension and Asset Management Sdn. Bhd
 • Kenanga Investors Bhd
 • RHB Asset Management Sdn. Bhd
 • Manulife Investment Management (M) Bhd
 • Principal Asset Management Bhd

Sebelum membuat pilihan, disarankan untuk membaca dengan teliti setiap satu kerana setiap yang satu mempunyai kelebihan dan kekurangan.

Mengapa Anda Perlu Mendaftar untuk PRS Online?

 • Ia mudah dan mudah digunakan. Anda boleh mendaftar dan mengurus akaun PRS anda dalam talian mengikut keselesaan anda sendiri.
 • Anda mempunyai pilihan penyedia dan dana PRS yang lebih luas. Dengan PRS Online, anda boleh memilih daripada pelbagai penyedia dan dana PRS untuk memenuhi keperluan pelaburan dan toleransi risiko anda.
 • Anda boleh menjejak prestasi PRS anda dalam talian. Dengan PRS Online, anda boleh menjejaki prestasi pelaburan PRS anda dengan mudah dan membuat pelarasan yang diperlukan pada strategi pelaburan anda.

Baca juga: Panduan Pengeluaran i-Lestari KWSP RM500 Tiap Bulan

Siapakah yang Boleh Mendaftar untuk PRS Online?

Mana-mana warganegara Malaysia atau pemastautin tetap berumur 18 tahun ke atas boleh mendaftar PRS Online.

Bagaimana untuk Mendaftar PRS Online?

Untuk mendaftar PRS Online, ikuti langkah berikut:

 1. Pergi ke laman web PRS di https://prsenrolment.ppa.my/.
 2. Klik pada butang “Daftar Sekarang“.
 3. Masukkan butiran peribadi anda dan maklumat hubungan.
 4. Cipta nama pengguna dan kata laluan.
 5. Baca dan bersetuju dengan terma dan syarat.
 6. Klik pada butang “Submit“.

Setelah anda berjaya mendaftar untuk PRS Online, anda akan menerima pemberitahuan e-mel dengan pautan untuk mengesahkan akaun anda. Klik pada pautan untuk mengesahkan akaun anda dan mengaktifkan akaun PRS Online anda.

Bagaimana untuk Login ke PRS Online?

Untuk log masuk ke PRS Online, ikuti langkah berikut:

 1. Layari halaman login di pautan https://www.prsmember.my/login/.
 2. Masukkan Username dan Password anda.
 3. Klik butang Login.

Setelah anda berjaya log masuk ke PRS Online, anda boleh mula menguruskan akaun PRS anda. Anda boleh melihat baki akaun anda, membuat pembayaran caruman dan menukar dana.

Bilakah Anda Boleh Mengeluarkan Simpanan PRS Anda?

Anda boleh mengeluarkan simpanan PRS anda apabila anda mencapai umur persaraan, iaitu 55 tahun di Malaysia. Anda juga boleh mengeluarkan simpanan PRS anda jika anda hilang upaya kekal, meninggal dunia, atau meninggalkan Malaysia secara kekal.

Kesimpulan

PRS Online ialah cara yang mudah dan mudah untuk mendaftar dan mengurus akaun PRS anda. Dengan PRS Online, anda boleh mempunyai lebih kawalan ke atas simpanan persaraan anda dan mencapai matlamat persaraan anda.

Optimized by Optimole