Dividen ASB 2022: Kadar Pengagihan, Bonus & Langkah Semakan

Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) telah mengumumkan pengagihan pendapatan bagi Amanah Saham Bumiputera (ASB) untuk tahun kewangan yang berakhir pada 31 Disember 2022.

Pengagihan pendapatan sebanyak 3.35 sen dan bonus sebanyak 1.25 sen seunit, menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 4.60 sen. Tambahan pula, Bonus Tambahan sebanyak 0.50 sen seunit diberikan untuk 30,000 unit pertama yang dipegang oleh setiap pemegang unit. Pengagihan pendapatan keseluruhan yang mencapai RM8.9 bilion ini dijangka akan memberi manfaat kepada 10.6 juta pemegang unit.

Urus niaga ASB di semua cawangan dan ejen ASNB, termasuk platform digital dan perbankan internet, telah ditangguhkan buat sementara waktu dari 22 hingga 31 Disember 2022. Pemegang unit boleh melakukan semula urus niaga melalui portal atau aplikasi mudah alih myASNB pada 1 Januari 2023, atau di mana-mana cawangan atau ejen ASNB di seluruh negara bermula 3 Januari 2023.

Dividen ASB 2022

Dividen ASB 2022

Dividen ASB 2022 ialah pengagihan pendapatan dan keuntungan modal yang diperolehi oleh portfolio pelaburan ASB kepada pemegang unitnya. Dividen diisytiharkan setiap tahun dan biasanya dibayar dalam dua peringkat, satu pada bulan Mei dan satu lagi pada bulan November.

Penangguhan Urus Niaga Bagi Tahun Kewangan Berakhir 31 Disember 2022

Ini ialah pengumuman poster berkenaan penangguhan urus niaga ASB yang telah disampaikan melalui media sosial:

 • Makluman tarikh penangguhan urus niaga bagi Amanah Saham Bumiputera (ASB) bermula 21 Disember hingga 31 Disember 2022.
 • Urus niaga ASB akan dibuka semula menerusi myASNB, platform digital dan kiosk pada 1 Januari 2023. Manakala saluran lain akan dibuka semula pada 3 Januari 2023.
Penangguhan Urus Niaga Dividen ASB 2022

Untuk kemudahan urusan, pastikan anda mendaftar MYASNB secara dalam talian untuk memeriksa baki, dividen, dan perkara lain.

Agar Pemegang Unit dapat melakukan urusniaga dalam talian dan menerima penyata secara elektronik, dinasihatkan supaya maklumat nombor telefon bimbit dan alamat e-mel dikemaskini di ejen-ejen atau cawangan ASNB.

Tarikh Pengumuman Dividen ASB 2022

22 Disember 2022 adalah tarikh yang dinyatakan.

Tarikh Semakan Pengkreditan Pendapatan ASB

Selepas pembukaan semula urusniaga ASNB, semakan pengkreditan boleh dilakukan pada 1 Januari 2023 melalui Portal MyASNB secara dalam talian, manakala di Kaunter ASNB, ia akan dibuka pada 3 Januari. Pastikan akaun anda dikemaskini untuk mendapatkan maklumat yang terkini.

Baca juga: myASNB: Cara Aktifkan Semula ASB Online (Akaun Dorman ASB)

Jumlah Dividen + Bonus ASB 2021 & Sebelumnya

Dengan penuh harapan, para pelabur Amanah Saham Bumiputera (ASB) menanti-nantikan keputusan pengagihan pendapatan dalam akaun mereka, samada mereka akan dapat menikmati kadar yang lebih tinggi daripada jumlah agihan 4.25 sen (dividen) yang diumumkan tahun lalu atau sebaliknya.

Untuk pengetahuan am, pengumuman dividen Pengagihan Pendapatan Amanah Saham Bumiputera ASB bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2021 telah diumumkan secara langsung pada 23 Disember 2021, jam 9.45 pagi di laman Facebook Rasmi PNB.

Berita Terbaru: Dividen ASB Tahun 2021 telah diumumkan dengan kadar sebanyak 5.00 sen seunit:

 • Dividen – 4.25%
 • Bonus – 0.75%
 • Kadar Agihan – 5.00%

Link untuk siaran boleh didapati di https://fb.me/e/1yaeHA7su.

Maklumat terbaru mengenai pengagihan pendapatan akan dikemaskini dalam artikel ini setelah diumumkan secara rasmi oleh pihak ASNB.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, sila layari laman web rasmi Amanah Saham Nasional Berhad di pautan berikut: https://www.asnb.com.my/asnbv2_4media.php#beritapengumuman.

Cara Semak Dividen ASB Online

Bermula dari April 2018, penyampaian penyata pengagihan pendapatan, laporan tahunan, dan/atau laporan interim untuk semua tabung unit amanah ASNB akan dilakukan secara elektronik kepada semua pemegang unit.

Penyata pengagihan pendapatan akan dihantar ke alamat e-mel yang telah didaftarkan dengan ASNB. Manakala, laporan tahunan dan/atau laporan interim boleh diakses melalui laman web ASNB di www.asnb.com.my.

Pemegang unit/penjaga yang berdaftar mempunyai pilihan untuk membuat permohonan mendapatkan Penyata Pengagihan Pendapatan secara fizikal dengan mengunjungi cawangan ASNB atau ejen ASNB di seluruh negara. Alternatifnya, mereka juga boleh melaksanakan cetakan layan diri melalui ASNB Portal di www.myasnb.com.my.

Anda boleh menyemak menggunakan panduan di bawah

Untuk menyemak status Dividen ASB 2022 anda, anda memerlukan nombor akaun ASB anda. Anda kemudian boleh mengikuti langkah-langkah ini:

A. Semak secara Online

 1. Pergi ke laman web ASB atau aplikasi mudah alih.
 2. Log masuk ke akaun anda.
 3. Klik pada tab “Dividen Saya“.
 4. Pilih pilihan “Dividen ASB 2022“.
 5. Masukkan nombor akaun ASB anda.
 6. Klik pada butang “Semak Dividen“.

B. Semak di Cawangan ASB

 1. Kunjungi mana-mana cawangan ASB.
 2. Bawa buku simpanan atau penyata akaun ASB anda.
 3. Berikan nombor akaun ASB anda kepada kakitangan kaunter.
 4. Mereka akan dapat menyemak status Dividen ASB 2022 anda untuk anda.

Maklumat tambahan

 • Kadar pengagihan untuk Dividen ASB 2022 ialah 5.50% setahun.
 • Bonus untuk Dividen ASB 2022 ialah 0.50% seunit.
 • Pemegang unit yang merupakan warganegara Malaysia akan dikecualikan daripada cukai pendapatan ke atas dividen ASB mereka.
 • Pemegang unit yang bukan warganegara Malaysia akan dikenakan cukai pendapatan ke atas dividen ASB mereka pada kadar 10%.

Dividen ASB 2022 adalah cerminan prestasi kukuh portfolio pelaburan ASB. Pengagihan dividen adalah bukti komitmen ASB untuk menyediakan pemegang unitnya dengan pulangan yang menarik.

Kesimpulan

Dividen ASB 2022 merupakan peristiwa penting bagi pemegang unit ASB. Pengagihan dividen adalah rangsangan yang dialu-alukan kepada pulangan pelaburan mereka. ASB komited untuk menyediakan pemegang unitnya dengan nilai jangka panjang.

Optimized by Optimole