Dividen ASB 2020: Kadar Penyatuan Pendapatan dan Ganjaran

Dalam tahun kewangan yang berakhir pada 31 Disember 2020, kadar pengagihan pendapatan (dividen ASB 2020) dan bonus Amanah Saham Bumiputera dikongsi di sini.

Maklumat mengenai kadar dividen ASB 2020 diperoleh daripada pengumuman terkini Permodalan Nasional Berhad (PNB) melalui sidang media pada Rabu, 23 Disember 2020.

Dividen ASB 2020

Dividen ASB 2020

Pengumuman dividen ASB 2020 adalah seperti berikut:

  • Pembayaran tersebut terdiri daripada pengagihan pendapatan 3.50 sen seunit dan bonus 0.75 sen seunit dengan jumlah keseluruhan sebanyak 4.25 sen seunit.
  • Bersempena Ulang Tahun ke-30 ASB, pemegang unit akan turut menerima khas Ehsan 0.75 sen seunit sehingga 30,000 unit pertama.

Perhitungan pengagihan pendapatan dan bonus ASB dibuat berdasarkan baki purata minimum bulanan yang dimiliki sepanjang tahun kewangan. Unit yang diinvestasikan semula dari pengagihan pendapatan dan bonus akan dikreditkan ke dalam akaun pemegang unit pada 1 Januari 2021.

Urusetia ASB telah dilakukan penangguhan sementara dari 22 Disember 2020 hingga 3 Januari 2021 untuk memudahkan perhitungan pengagihan pendapatan. Pemegang unit boleh memeriksa dan mengemaskini akaun mereka melalui www.myasnb.com.my atau aplikasi mudah alih myASNB, atau di pejabat cawangan dan ejen ASNB di seluruh negara apabila urus niaga berfungsi semula pada 4 Januari 2021.

Jadual Dividen ASB 1990 - 2019
Jadual Dividen ASB 1990 – 2019

Riwayat Pengagihan Pendapatan ASB

Sepanjang tiga dekad sejak penubuhan ASB, unit amanah ini tidak pernah gagal menyediakan pulangan dividen yang bersaing untuk para pelaburnya, bahkan mencapai dua angka, terutamanya pada dekad 1990-an.

Walaupun demikian, ASB kini tidak lagi menawarkan pulangan yang sehebat seperti pada permulaan penubuhannya disebabkan pelbagai faktor, termasuk prestasi pasaran saham dan perubahan ekonomi negara yang ketara berbanding dengan tempoh ASB dilancarkan.

Sejarah pengagihan pendapatan ASB pada tahun-tahun sebelumnya mencerminkan penurunan prestasi dividen secara beransur-ansur.

Ini mendorong persoalan di kalangan ramai, adakah masih berbaloi untuk melabur dalam ASB?

Kaedah Pengiraan Dividen ASB untuk Tahun 2020

Bagaimana untuk mengira dividen ASB tahun 2020 adalah dengan mengikuti langkah-langkah berikut:

  • Dapatkan dahulu Baki Minimum Bulanan (BMB). Baki ini merupakan baki terendah yang pernah dicatatkan dalam akaun anda di antara 1hb sehingga hujung bulan. Dapatkan BMB untuk 12 bulan, bermula dari tahun Januari sehingga bulan Disember.
  • Setiap jumlah BMB bagi 12 bulan dicatatkan. Kemudian, campurkan kesemua BMB untuk 12 bulan tersebut.
  • Bahagikan jumlah keseluruhan BMB tersebut dengan 12 untuk mendapatkan Purata Baki Minimum Bulanan 12-Bulan, ataupun nama lainnya Baki Minimum Tahunan.
  • Kemudian, darabkan Baki Minimum Tahunan dengan kadar dividen/bonus.

Contoh A:

Ambil contoh pada 1 Januari 2020, anda telah menyimpan sejumlah RM12,000 dalam ASB (dari Januari hingga Disember) dan seterusnya tiada tambahan simpanan selepas itu.

Cara perhitungannya adalah seperti di bawah ini:

= RM12,000 X 12 bulan / 12 bulan x Jumlah Dividen (Contohnya 5.00%)

= RM600

Contoh B:

Jika anda menyimpan RM1,000 setiap bulan pada tarikh 1 dalam setahun, dan jumlah simpanan pada bulan Disember ialah RM12,000.

Jadi, kaedah perhitungannya adalah seperti berikut:

= RM1K (Baki min Jan) + RM2K (Baki min Feb) + RM3K (Baki min Mar) + RM4K (Baki min Apr) + RM5K (Baki min May) + RM6K (Baki min Jun) + RM7K (Baki min Jul) + RM8K (Baki min Aug) + RM9K (Baki min Sep) + RM10K (Baki min Oct) + RM11K (Baki min Nov) + RM12K (Baki min Dec)

= (RM78,000 / 12) X 5.00% = RM325

Keuntungan dividen yang diperoleh akan lebih besar jika kita menyimpan dalam jumlah lump sum berbanding menyimpan secara beransur-ansur setiap bulan.

Ini merupakan satu inisiatif dari PNB untuk memastikan simpanan kita kekal dan menggalakkan kita untuk tidak selalu membuat pengeluaran.

Itulah sebabnya kaedah pengiraan dividen ASB berdasarkan baki minimum bulanan.

Jika kita membuat pengeluaran, baki simpanan secara automatik akan berkurang.

Langkah-Langkah Semakan Dividen ASB 2020 Secara Dalam Talian

Sekarang, kita tidak lagi perlu menghabiskan masa beratur di kaunter untuk mendapatkan penyata atau memeriksa baki ASB.

Untuk menyemak dividen dan bonus, kita boleh melakukannya dengan mudah secara atas talian melalui Portal myASNB.

myASNB merupakan portal yang sepenuhnya dimiliki oleh Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB).

Ini adalah platform dalam talian yang selamat dan mudah digunakan, membolehkan pelanggan ASNB untuk melihat pegangan dan melakukan transaksi dalam talian di mana-mana dan pada bila-bila masa.

Prosedur untuk menyemak ASB secara atas talian adalah seperti berikut:

  1. Daftar / Login myASNB (Pastikan nombor telefon telah dikemaskini untuk mendaftar pertama kali)
  2. Senarai Portfolio Pelaburan akan dipaparkan
  3. Semak Penyata Kewangan dan pilih Tahun Kewangan
  4. Boleh cetak atau save dalam PDF untuk rujukan

Zakat ASB

Keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor (Bil 3/2017) menetapkan bahawa hukum pelaburan Permodalan Nasional Berhad (PNB) dalam Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) adalah wajib mengikut parameter yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Sekuriti (SC).

Pada 15 September 2017, Mesyuarat Jawatankuasa Penasihat Syariah LZS telah memutuskan bahawa zakat hanya perlu dikeluarkan ke atas pelaburan yang mematuhi syarak. Namun, jika pembayar zakat ingin membayar jumlah penuh, bahagian yang tidak mematuhi syariah boleh diterima tetapi perlu dimasukkan ke dalam akaun Baitulmal.

Rangkuman mengenai kadar pelaburan ASNB yang patuh syariah untuk setiap tahun kewangan dapat dilihat dalam jadual berikut:

Jadual Taksiran Zakat ASB 2020

Cara menghitung zakat untuk saham amanah ASNB pada setiap tahun haruslah berdasarkan kadar peratusan yang mematuhi syariah bagi tahun kewangan yang bersesuaian.

Langkah-langkah untuk menaksir zakat bagi saham amanah ASNB dalam tahun kewangan 2019 adalah seperti yang berikut:

Jadual Cara Taksit Zakat ASB 2020

Pemberlakuan ini akan berkuatkuasa bermula pada 12 Mei 2020.

Namun, untuk pembayaran zakat ASB bagi tahun 2016 dan sebelumnya, fatwa sebelumnya akan terus digunakan. Ini bermakna, semua pendapatan pelaburan (dividen dan bonus) daripada ASB perlu ditolak, dan zakat hanya dikenakan ke atas pokok pelaburannya sahaja.

Contoh : Pokok + (pendapatan x *74.5% ) = ….. x2.5% = Zakat
*Nilai boleh berubah dari masa ke semasa

Baca juga: “Buka Akaun ASB Secara Online: Langkah Bijak Menuju Kejayaan Kewangan”

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat lanjut mengenai dividen ASB 2020, sila layari laman web Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) di www.myasnb.com.my.

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi Pusat Khidmat Pelanggan ASNB di 03-7730 8899 (dari 8 pagi hingga 10 malam) atau menghantar emel ke asnbcare@pnb.com.my

Optimized by Optimole