Digital Bank Malaysia

Dalam era yang semakin dihujani kemajuan teknologi, perubahan dalam landskap perbankan negara tidak dapat dielakkan.

Artikel ini akan membongkar seluk-beluk fenomena bank digital di Malaysia, memahami bagaimana perkhidmatan kewangan berubah melalui inovasi digital, dan mencari cabaran serta faedah yang disediakan oleh entiti perbankan tanpa cawangan fizikal ini kepada masyarakat Malaysia.

Selamat membaca Senarai Digital Bank Malaysia untuk menjelajah dunia perbankan yang semakin dihujani revolusi digital.

Apa itu Bank Digital?

Bank digital, juga dikenali sebagai bank dalam talian atau bank maya, adalah institusi kewangan yang beroperasi secara sepenuhnya dalam rangkaian digital tanpa perlu cawangan fizikal. Bank digital menawarkan perkhidmatan kewangan seperti pembukaan akaun, urus niaga perbankan, pinjaman, pelaburan, dan banyak lagi melalui platform dalam talian dan aplikasi mudah alih.

Ciri-ciri utama bank digital termasuk:

 • Ketiadaan Cawangan Fizikal: Bank digital tidak mempunyai cawangan fizikal seperti bank konvensional. Semua urus niaga dan perkhidmatan dilakukan dalam talian.
 • Akses Mudah: Pelanggan boleh mengakses akaun dan perkhidmatan mereka melalui laman web atau aplikasi mudah alih pada bila-bila masa dan dari mana-mana sahaja.
 • Proses Pendaftaran Mudah: Biasanya, proses pendaftaran untuk akaun bank digital adalah mudah dan memerlukan sedikit dokumen, jika ada.
 • Perkhidmatan Pelanggan dalam Talian: Bank digital sering menawarkan perkhidmatan pelanggan dalam talian seperti sembang langsung atau e-mel.
 • Kos Rendah atau Tiada Kos: Bank digital sering menawarkan kos operasi yang lebih rendah berbanding bank konvensional dan boleh menawarkan faedah seperti kadar faedah yang lebih baik atau tiada yuran transaksi.
 • Teknologi Inovatif: Bank digital cenderung menggunakan teknologi inovatif seperti kecerdasan buatan, analitik data, dan pemprosesan blockchain untuk menyediakan perkhidmatan yang lebih baik kepada pelanggan.

Bank digital semakin popular kerana mereka memberikan kemudahan, kecepatan, dan fleksibiliti kepada pengguna dalam menguruskan kewangan mereka. Namun, seperti dengan mana-mana institusi kewangan, adalah penting untuk memahami terma dan syarat, serta keselamatan dan privasi dalam menggunakan perkhidmatan bank digital.

Baca juga: Wang Kertas Rosak, Ini Cara Untuk Menukarnya di Bank – BNM

Senarai Digital Bank Malaysia

Sehingga 13 Oktober 2023, terdapat 5 bank digital di Malaysia yang telah mendapat kebenaran daripada Bank Negara Malaysia (BNM). Berikut adalah Senarai Digital Bank Malaysia:

 • Boost Bank
 • GXBank
 • KAF Bank
 • MOLPay Bank
 • SeaBank

Senarai Digital Bank Malaysia:

Boost Bank ialah salah satu digital bank Malaysia yang diasaskan oleh konsortium antara Boost Holdings Sdn. Bhd. dan RHB Bank Berhad. Boost Bank menawarkan pelbagai perkhidmatan perbankan digital, termasuk akaun simpanan, pinjaman, kad kredit dan pelaburan.

GXBank ialah bank digital yang diasaskan oleh konsortium antara GXS Bank Pte. Ltd. dan Kuok Brothers Sdn. Bhd. GXBank menawarkan pelbagai perkhidmatan perbankan digital, termasuk akaun simpanan, pinjaman, kad kredit dan pelaburan.

KAF Bank ialah bank digital yang diasaskan oleh konsortium antara KAF Investment Bank Sdn. Bhd. dan MoneyLion Inc. KAF Bank menawarkan pelbagai perkhidmatan perbankan digital, termasuk akaun simpanan, pinjaman, kad kredit dan pelaburan.

MOLPay Bank ialah bank digital yang diasaskan oleh konsortium antara MOLPay Holdings Sdn. Bhd. dan AEON Financial Services Co. Ltd. MOLPay Bank menawarkan pelbagai perkhidmatan perbankan digital, termasuk akaun simpanan, pinjaman, kad kredit dan pelaburan.

SeaBank ialah bank digital yang diasaskan oleh konsortium antara Sea Limited dan YTL Digital Capital Sdn Bhd. SeaBank menawarkan pelbagai perkhidmatan perbankan digital, termasuk akaun simpanan, pinjaman, kad kredit dan pelaburan.

Lima bank digital itu akan mula beroperasi di Malaysia pada 2023.

Proses Penilaian Digital Bank Malaysia

Kriteria penilaian merangkumi karakter dan integriti pemohon, kestabilan dan kecukupan sumber kewangan, kekuatan dan kesesuaian rancangan perniagaan dan teknologi, serta keupayaan untuk mengatasi jurang kewangan dengan berkesan.

Sepanjang proses penilaian, Bank Negara Malaysia (BNM) menjalankan prosedur tadbir urus yang teliti dan pertimbangan yang telus untuk memastikan penilaian yang kukuh, tidak berat sebelah, dan konsisten untuk semua daripada 29 permohonan yang diterima.

Penilaian dilaksanakan melalui empat peringkat, dengan sokongan daripada pasukan teknikal lintas fungsi, satu pasukan yang meneliti permohonan, dan pemerhati bebas dalaman dari jabatan risiko dan jabatan undang-undang BNM. Cadangan akhir kepada Menteri Kewangan telah dibincangkan dan disahkan terlebih dahulu oleh Jawatankuasa Pengurusan BNM.

Gabenor Bank Negara Malaysia, Tan Sri Nor Shamsiah, berkata, “Bank digital dijangkakan akan meningkatkan rangkuman kewangan. Dengan penggunaan teknologi digital yang lebih meluas dalam urusan harian, kami dapat memberikan lebih banyak peluang kepada masyarakat untuk mengambil bahagian dalam ekonomi dengan mengatasi halangan geografi, mengurangkan kos transaksi, dan menggalakkan pengurusan kewangan yang lebih baik.

“Bank digital dapat membantu individu dan perniagaan mendapatkan akses yang lebih baik kepada penyelesaian yang lebih terspesifik berdasarkan analisis data. Apabila perniagaan dijalankan secara dalam talian, perbankan digital turut menyediakan cara yang lebih selamat dan mudah untuk melakukan transaksi,” tambah beliau.

Selepas pengumuman ini, pemohon yang berjaya akan melalui fasa persediaan operasi yang akan diaudit oleh BNM sebelum mereka dibenarkan memulakan operasi. Proses ini mungkin mengambil masa antara 12 hingga 24 bulan.

Selaras dengan lima teras strategik yang ditetapkan dalam Pelan Sektor Kewangan 2022-2026, BNM akan terus bekerjasama dengan industri kewangan dan fintech serta pihak berkepentingan yang berkaitan untuk terus meningkatkan akses kepada perkhidmatan kewangan di seluruh negara dan untuk semua segmen masyarakat.

Optimized by Optimole