Cara Tambah Caruman / Simpanan KWSP Online

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah mengambil langkah proaktif untuk memudahkan pencarum dalam meningkatkan simpanan mereka dengan memperkenalkan cara tambah caruman atau simpanan KWSP secara atas talian.

Dalam era digital yang semakin berkembang, platform ini memberi kemudahan dan kecepatan kepada pencarum untuk meningkatkan simpanan mereka dengan lebih mudah dan pantas.

Artikel ini akan membongkar secara terperinci langkah-langkah Cara Tambah Caruman / Simpanan KWSP Online, membuka peluang kepada pencarum untuk merancang masa depan kewangan mereka dengan lebih cermat dan berjaya.

Cara Tambah Caruman / Simpanan KWSP Online

Caruman / Simpanan KWSP

Caruman / Simpanan KWSP merujuk kepada kontribusi yang dibuat oleh pekerja dan majikan ke dalam akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) di Malaysia. KWSP, juga dikenali sebagai Employees Provident Fund (EPF), adalah sebuah dana simpanan wajib bagi pekerja sektor swasta di Malaysia yang bertujuan untuk menyediakan tabungan dan persediaan kecemasan untuk masa depan dan persaraan.

Setiap bulan, pekerja dan majikan akan menyumbangkan sebahagian daripada gaji pekerja ke dalam akaun KWSP. Caruman ini dipisahkan kepada dua bahagian, iaitu Akaun 1 dan Akaun 2. Akaun 1 biasanya digunakan untuk simpanan persaraan dan tidak boleh dikeluarkan kecuali untuk tujuan-tujuan tertentu seperti pembelian rumah pertama atau pengeluaran kematian. Akaun 2 boleh dikeluarkan dalam situasi-situasi tertentu seperti pembelian rumah kedua, pendidikan, perubatan, dan kecemasan.

Caruman / Simpanan KWSP adalah penting kerana ia membantu individu merancang masa depan kewangan mereka dengan lebih baik dan memberikan kestabilan kewangan ketika persaraan. KWSP berfungsi sebagai salah satu bentuk perlindungan sosial bagi pekerja dan menyediakan manfaat jangka panjang dalam menyokong keperluan kewangan mereka sepanjang hayat.

Latar Belakang Kemudahan Tambah Caruman KWSP

Susulan aduan daripada orang ramai yang terjejas akibat wabak Covid-19, pelbagai skim pengeluaran KWSP telah dilaksanakan.

Selepas wabak ini mula reda dan kini berakhir, kini lebih ramai yang kembali bekerja seperti biasa dan menabung semula.

Terkini, dilaporkan kadar simpanan ahli KWSP semakin berkurangan dengan golongan Bumiputera paling terjejas.

“Kadar simpanan ahli KWSP adalah rendah dan ini amat membimbangkan terutama selepas pelaksanaan empat kemudahan pengeluaran berkaitan COVID-19 iaitu i-Lestari, i-Sinar, i-Citra dan Pengeluaran Khas; dan pengurangan kadar caruman wajib pekerja untuk tempoh 27 bulan (April 2020 hingga Jun 2022),” kata Timbalan Menteri Kewangan 1 Datuk Mohd Shahar Abdullah pada sesi soal jawab di Dewan Negara, 8 Ogos 2022.

Selaras dengan itu, mulai 8 Ogos 2022, KWSP memperkenalkan kemudahan dalam talian untuk menambah simpanan KWSP melalui i-Akaun.

Pengeluaran Simpanan KWSP Semasa Pandemi Covid-19
Foto: Pengeluaran Simpanan KWSP Semasa Pandemi Covid-19

Kelebihan Cara Tambah Caruman / Simpanan KWSP melalui Online

Kelebihan cara tambah caruman / simpanan KWSP melalui online adalah sebagai berikut:

 1. Kemudahan dan Kesenangan: Dengan menggunakan platform atas talian, pencarum dapat menambah caruman / simpanan KWSP dari mana-mana tempat dan pada bila-bila masa yang sesuai bagi mereka. Ini memberikan keselesaan dan kemudahan bagi pencarum untuk menguruskan urusan KWSP tanpa perlu hadir secara fizikal di pejabat KWSP.
 2. Pengurangan Kesesakan di Pejabat KWSP: Melalui cara tambah caruman / simpanan KWSP online, bilangan pencarum yang hadir secara fizikal di pejabat KWSP dapat dikurangkan. Ini membantu mengurangkan kesesakan dan waktu tunggu di pejabat KWSP, meningkatkan pengalaman pengguna.
 3. Peningkatan Efisiensi: Proses tambah caruman / simpanan KWSP secara online adalah lebih pantas dan mudah dilaksanakan. Pencarum dapat mengisi maklumat dan membuat pembayaran dalam beberapa langkah mudah, mengurangkan waktu dan usaha yang diperlukan dalam proses.
 4. Aksesibilitas 24/7: Platform atas talian membolehkan pencarum mengakses perkhidmatan KWSP pada bila-bila masa, termasuk di luar waktu pejabat. Ini memberikan fleksibiliti kepada pencarum yang mempunyai jadual kerja yang sibuk atau bekerja di luar waktu pejabat.
 5. Rekod Digital yang Teratur: Proses tambah caruman / simpanan KWSP secara online menyimpan rekod transaksi dengan teratur dan mudah diakses. Ini memudahkan pencarum untuk melihat dan mengesahkan rekod mereka dengan lebih berkesan.
 6. Selamat dan Terjamin: Platform online KWSP biasanya menggunakan lapisan keselamatan yang tinggi untuk melindungi data dan maklumat peribadi pencarum. Ini memberikan keyakinan dan jaminan tentang kerahsiaan dan keamanan maklumat.
 7. Memudahkan Pelancongan: Bagi pencarum yang berada di luar kawasan pejabat KWSP atau berada di luar negara, cara tambah caruman / simpanan KWSP online memudahkan mereka untuk terus berhubung dan menguruskan urusan KWSP tanpa batasan geografi.
 8. Mendorong Penggunaan Teknologi: Dengan menyediakan cara tambah caruman / simpanan KWSP melalui online, pemerintah Malaysia mendorong penggunaan teknologi digital di kalangan pencarum dan majikan, membantu meningkatkan literasi digital dan kecergasan teknologi di negara ini.
Kemudahan Tambah Simpanan KWSP
Foto: Kemudahan Tambah Simpanan KWSP

Melalui kelebihan-kelebihan ini, cara tambah caruman / simpanan KWSP melalui online memberikan pelbagai manfaat bagi pencarum, majikan, dan pihak berkuasa, meningkatkan pengalaman pengguna dan efisiensi dalam pengurusan sumber manusia serta menyokong transformasi digital dalam negara.

Syarat Kelayakan

Penerima:

 • Ahli KWSP.
 • Berstatus warganegara Malaysia, Pemastautin Tetap atau Bukan Warganegara (yang menjadi ahli sebelum 1 Ogos 1998).
 • Umur bawah 55 tahun.

Nota Penting:

 • Pemohon perlu membuat pendaftaran penambah simpanan/penerima simpanan sebelum membuat bayaran dengan mengisi Borang Penambah Simpanan/Penerima Simpanan – KWSP 3B ATAU secara online di i-Akaun.
 • Jumlah Caruman Pilihan Sendiri tertakluk kepada had maksimum RM60,000.00 setahun.
 • Penambahan simpanan boleh di buat pada bila-bila masa sehingga ahli (penerima) berumur 55 tahun.

Cara Tambah Simpanan KWSP Online melalui i-Akaun

Fungsi yang dipaparkan untuk membuat tambahan caruman/simpanan KWSP ialah ‘Tambah Caruman’ / Add Contribution’.

Langkah 2 Add Contribution

Anda boleh mengikuti panduan di bawah untuk membuat transaksi tambah caruman melalui aplikasi mudah alih i-Akaun:

 1. Log masuk ke aplikasi mudah alih i-Akaun (Ahli).
 2. Klik butang ‘Tambah Caruman’/ ‘Add Contribution’.
 3. Kemudian, Tetapkan Amaun Pilihan.
 4. Leret (Slide) untuk teruskan transaksi.
 5. Pilih Bank.
 6. Klik Seterusnya.
 7. Sistem akan bawa ke portal bank berkenaan >> Masukkan Nama Pengguna dan Kata Laluan untuk membuat transaksi bayaran.
 8. Sila Muat turun resit bayaran (sekiranya transaksi berjaya).
 9. Selesai.

Baca juga: Bayaran Interim i-Sinar.

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat lanjut mengenai cara tambah caruman / simpanan KWSP online, sila ikuti saluran berikut:

Dengan kemudahan Cara Tambah Caruman / Simpanan KWSP Online, KWSP terus mengukuhkan peranannya sebagai penyedia tabungan dan persediaan kewangan pekerja untuk masa depan.

Penggunaan teknologi digital telah membawa pelbagai manfaat kepada pencarum dan majikan, merangkul kecergasan dalam pengurusan kewangan mereka.

Dengan proses yang mudah, cepat, dan selamat, pencarum dapat meningkatkan simpanan mereka dengan lebih efisien dan teratur.

Diharapkan langkah proaktif ini terus mendorong transformasi digital dalam perkhidmatan awam dan membawa manfaat kestabilan kewangan untuk rakyat Malaysia dalam jangka masa yang lebih panjang.

Optimized by Optimole