Cara Batalkan Jaringan Prihatin YES

Adakalanya, seseorang mendaftar Jaringan Prihatin YES dengan terburu-buru tanpa membuat perbandingan terlebih dahulu dengan pilihan lain yang ada.

Keadaan ini boleh menyebabkan kesalahan semasa proses pendaftaran dan pemilihan pakej yang disediakan oleh syarikat telekomunikasi.

Namun, anda tidak perlu bimbang kerana anda mempunyai opsyen untuk membatalkan pendaftaran Jaringan Prihatin. Di sini, kami ingin berkongsi panduan mengenai cara untuk membatalkan Jaringan Prihatin YES bagi kemudahan anda.

Cara Batalkan Jaringan Prihatin YES

Apa itu Program Jaringan Prihatin YES Malaysia

Program Jaringan Prihatin YES adalah satu inisiatif kerajaan Malaysia yang bertujuan untuk menyediakan bantuan kewangan kepada golongan yang memerlukan agar mereka dapat mendapatkan akses kepada perkhidmatan internet. Program ini memberikan subsidi kepada individu dan keluarga yang kurang berkemampuan ekonomi supaya mereka dapat menggunakan perkhidmatan rangkaian internet YES dengan lebih terjangkau.

Melalui program ini, penerima subsidi dapat menikmati potongan harga atau bantuan kewangan untuk langganan perkhidmatan internet YES. Ini adalah sebahagian daripada usaha kerajaan Malaysia untuk memastikan bahawa kesemua lapisan masyarakat mempunyai peluang untuk terlibat dalam dunia digital dan mendapatkan manfaat daripada kemajuan teknologi.

Cara Daftar Jaringan Prihatin YES

Untuk mendaftar dalam program jaringan prihatin Yes, langkah-langkah berikut boleh diambil jika anda tergolong dalam kumpulan B40:

  1. Lawati laman web rasmi https://shopee.com.my/m/yes-jaringan-prihatin.
  2. Pilih opsyen “Tuntut Sekarang” dengan klik pada butang tersebut.
  3. Isi dengan lengkap maklumat identiti anda di halaman Jaringan Prihatin Yes.
  4. Selepas itu, hantar permohonan setelah mengisi borang identiti.
  5. Seterusnya, tunggu status permohonan untuk mengetahui sama ada ia diluluskan atau tidak. Jika diluluskan, anda akan menerima telefon bimbit dan kuota internet secara percuma dari Yes. Pastikan untuk menebusnya setelah mendapat pengesahan.

Perlu dinyatakan, bagi pendaftar yang menggunakan platform Shopee untuk tuntutan Jaringan Prihatin Yes, mereka akan diberikan baucar bernilai RM50 secara percuma oleh Shopee.

Cara Batalkan Jaringan Prihatin YES

Berikut adalah langkah-langkah untuk membatalkan dan mendaftar semula dengan Syarikat Telekomunikasi:

  1. Sila hubungi Syarikat Telekomunikasi yang anda telah daftarkan untuk Program Jaringan Prihatin dalam tempoh beberapa hari ini.
  2. Lakukan pembatalan pelan Jaringan Prihatin yang sedang anda langgani.
  3. Selepas itu, anda boleh mendaftar semula dengan Syarikat Telekomunikasi yang baru selepas lewatkan tempoh 30 hari dari tarikh langganan terakhir anda.
Panduan Cara Batalkan Jaringan Prihatin Yes
Panduan Cara Batalkan Jaringan Prihatin Yes

Itulah panduan langkah demi langkah cara batalkan jaringan prihatin Yes yang boleh kami kongsikan untuk anda.

Optimized by Optimole