Cagaran KWSP Bank: Cagaran untuk Pinjaman Bank

Cagaran KWSP adalah bentuk jaminan yang boleh digunakan untuk meningkatkan kelayakan pinjaman dan mendapatkan kadar faedah yang lebih baik daripada pinjaman biasa.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan apa itu cagaran KWSP, kelebihan dan risiko yang terlibat, serta langkah-langkah untuk menggunakannya sebagai jaminan untuk pinjaman bank.

Selain itu, kami juga akan berkongsi panduan bagaimana untuk menguruskan cagaran KWSP bank (cagaran KWSP untuk pinjaman bank) dan perkara-perkara yang perlu diambil kira sebelum membuat keputusan.

Cagaran KWSP Bank

Cagaran KWSP

Cagaran KWSP merujuk kepada penggunaan simpanan dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebagai jaminan atau collateral untuk mendapatkan pinjaman dari institusi kewangan, seperti bank atau koperasi.

Dalam konteks ini, cagaran KWSP berfungsi sebagai jaminan yang memberikan keyakinan kepada pemberi pinjaman bahawa peminjam akan membayar pinjaman tersebut dengan sempurna.

Apabila seorang individu ingin mendapatkan pinjaman daripada bank atau institusi kewangan, mereka boleh menggunakan cagaran KWSP sebagai alternatif kepada jaminan lain seperti rumah atau tanah.

Simpanan KWSP yang diberikan sebagai cagaran ini akan ditahan oleh pemberi pinjaman sebagai jaminan, dan jika peminjam gagal membayar pinjaman, pemberi pinjaman berhak menggunakan cagaran KWSP tersebut untuk menampung baki hutang.

Cagaran KWSP memberi manfaat kepada peminjam dengan membolehkan mereka mendapatkan kadar faedah yang lebih baik dan keadaan pinjaman yang lebih baik, manakala pemberi pinjaman pula mendapat kelebihan dari ketepatan bayaran dan risiko yang dikurangkan.

Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memahami kesan dan risiko cagaran KWSP sebelum membuat keputusan untuk menggunakan simpanan KWSP sebagai jaminan pinjaman.

Baca juga: Cara Tambah Caruman / Simpanan KWSP Online.

Cara Mohon Cagaran KWSP Bank

Prosedur cara memohon cagaran KWSP untuk pinjaman bank sedang diemaskinikan untuk Anda.

Group Telgram Rasmi Bantuan Kerajaan Malaysia
Foto: Tampilan Group Telgram Rasmi Bantuan Kerajaan Malaysia

Adakah Simpanan EPF Berkurang jika Lulus Cagaran KWSP pada Bank

  • Secara umumnya, caruman KWSP pencarum yang dijadikan cagaran tidak akan berubah sekiranya pencarum memohon cagaran menggunakan dana KWSP.
  • Namun, ini juga memberi kesan negatif kepada penderma kerana ia diibaratkan seperti penderma membayar hutang mereka dengan membuat hutang kepada agensi lain.

Baca juga: Borang KWSP (Senarai dan Cara Isi).

Adakah Cagaran Bercanggah dengan Akta EPF

Kaedah cagaran adalah kaedah yang menggunakan caruman KWSP sebagai cagaran pinjaman bank bagi melunaskan komitmen dan pinjaman bank.

Seperti yang dinyatakan oleh Perdana Menteri ke-10, Datuk Seri Anwar Ibrahim, beliau menyatakan kaedah cagaran dengan membenarkan pengeluaran caruman KWSP sebagai cagaran bank tidak bercanggah dengan Undang-undang KWSP 1991. (Sumber: https://www.kwsp.gov.my).

Semua aspek telah diteliti secara menyeluruh tanpa menjejaskan kewujudan Perkara 51 Undang-undang KWSP 1991.

Cadangan ini diperkukuhkan lagi dengan kelulusan pakar ekonomi dan nasihat dari Pejabat Peguam Negara untuk membenarkan permohonan cagaran KWSP ini.

Tangkapan Skrin Akta KWSP 1991
Foto: Tangkapan Skrin Akta KWSP 1991

Dividen dikira Berdasar Jumlah Asal Walaupun Lulus KWSP Cagaran Bank?

Kaedah pembahagian dividen pencarum tetap tertakluk kepada jumlah sumbangan awal pencarum. Permohonan agunan/cagaran KWSP tidak akan menjejaskan penerimaan dividen tahunan pencarum.

Sebagai contoh, jumlah caruman awal pencarum KWSP yang memohon cagaran KWSP ialah RM100,000, maka dividen yang akan diterima pencarum adalah berdasarkan jumlah tersebut. Tidak dikira berdasarkan jumlah caruman selepas cagaran dilakukan.

Apa yang jelas, kepentingan penderma tetap terpelihara walaupun penyerahan cagaran KWSP dibuat untuk menjaga kebajikan rakyat. Dividen masih diteruskan walaupun permohonan cagaran dibuat.

Baca juga: Bayaran Interim i-Sinar.

Kenapa Kerajaan Pilih Pinjaman Peribadi Cagaran KWSP vs Pengeluaran

Kerajaan Malaysia memperkenalkan kaedah cagaran KWSP sebagai langkah memudahkan pencarum KWSP yang mempunyai hutang atau komitmen dengan institusi perbankan.

Kaedah ini dipilih sebagai pendekatan membantu meringankan beban kewangan pemiutang.

Dengan ekonomi yang terjejas dan inflasi yang berterusan, kaedah ini dianggap sebagai kaedah terbaik untuk rakyat.

Perdana Menteri menjelaskan bahawa ini adalah salah satu cara untuk mengelakkan pengeluaran KWSP sekali sahaja.

Ini kerana pengeluaran secara one-off ini dapat menjejaskan ekonomi dan kewangan negara Malaysia secara tidak langsung.

Kaedah cagaran KWSP ini dipilih oleh kerajaan kerana tiada pengeluaran caruman melainkan pencarum yang mengemukakan cagaran KWSP gagal menjelaskan hutang bank dengan sempurna.

Seterusnya kaedah ini diperkenalkan bagi memberi ruang kepada pencarum yang terdesak dan tiada simpanan lain untuk membayar balik hutang di bank.

Kesan jika Pencarum Memohon Cagaran KWSP

Permohonan pengeluaran caruman KWSP sudah tentu membawa risiko kepada pencarum. Dana caruman sebenarnya dicarum dan disimpan untuk persaraan setiap pencarum.

Ini bertujuan untuk memastikan kelangsungan hidup pencarum di hari tua apabila wang KWSP ada.

Sekiranya wang ini digunakan lebih awal, ia secara tidak langsung akan menjejaskan kelangsungan hidup pencarum pada masa hadapan. Sudah tentu, pencarum yang memohon cagaran KWSP akan menghadapi risiko yang minimum.

Ini kerana ia akan terjejas sekiranya pencarum gagal membayar hutangnya dengan institusi bank. Ini akan menjejaskan caruman pencarum KWSP.

Walaupun kaedah ini dilihat sebagai satu cara untuk membantu meringankan beban penderma, impaknya akan dirasai oleh pencarum apabila pencarum melalui persaraan.

Wang caruman yang bakal diterima mungkin belum tentu mampu menampung kos sara hidup pada masa ini, malah pada masa hadapan.

Bagaimanapun, kerajaan memberi jaminan bahawa cagaran KWSP ini hanya memberi risiko yang rendah kepada pemohon atau pencarum.

Sebelum membuat keputusan untuk menggunakan simpanan KWSP sebagai jaminan pinjaman, amat penting untuk berunding dengan institusi kewangan dan mendapatkan penjelasan yang jelas mengenai terma dan syarat, kadar faedah, serta potensi kesan ke atas simpanan KWSP.

Selain itu, pastikan untuk menyemak kelayakan dan kemampuan untuk membayar pinjaman dengan cermat sebelum membuat keputusan.

Dengan pemahaman yang menyeluruh, cagaran KWSP bank (cagaran KWSP untuk pinjaman bank) boleh menjadi alat yang berguna untuk mencapai matlamat kewangan dengan lebih mudah dan efektif.

Setiap keputusan perlu diambil dengan bijaksana dan berhati-hati untuk menjaga kestabilan kewangan dan masa depan yang lebih baik.

Optimized by Optimole